Happy Dog | Happy Cat | Shop
Zoek

Tour de RieRie

Foto’s: Dyane Ribbink

Riejanne, eerst en vooral gefeliciteerd met je Nederlandse titel op de weg! Je werd enkele dagen voor de wegrit ook al 2de in de tijdrit. Waren deze beide kampioenschappen het hoofddoel van je seizoen? Of lag de focus vooral op de tijdrit?
Riejanne: “Om eerlijk te zijn lag de focus inderdaad echt op de tijdrit. Ik vind tijdrijden echt het leukste onderdeel van het wielrennen. Maar zeker is het NK op de weg ook altijd een koers waar ik naar uitkijk.”

Je won al eens de sprinterskoers Omloop van Borsele (2017), maar je won ook een rit in de ronde van Noorwegen (2021) en in de Gracia Orlova (2017). Daarnaast blink je ook nog eens uit in het tijdrijden, zowel indivueel als in teamverband. Hoe zou je jezelf dan het beste omschrijven als renster en waar haal je het meeste plezier uit?
“Het meeste plezier haal ik uit tijdritten en ploegentijdritten. Maar verder hou ik van zware koersen en etappe koersen. Ik vind het mooi om aanvallend te kunnen koersen.”

Je zit momenteel in de Giro Donne, voorheen de grootste ronde voor vrouwen. Binnen 3 weken begint dan weeral de eerste Ronde van Frankrijk. Bij de mannen zie je niet veel renners de dubbel rijden, bij de vrouwen is dat momenteel nog anders. Hoe ga je hier zelf mee om dat zo’n twee grote doelen elkaar snel opvolgen?
“Onze koersen zijn nu nog een stukje korter dan bij de mannen, zo duurt de Giro 10 dagen + 1 reis/rustdag en de Tour is 8 dagen. Er zitten 2 weken tussen, dus fysiek is er genoeg tijd om te herstellen. De uitdaging zit hem in het mentaal fris blijven en dit is voor elke renster anders. Ook zie je dat veel rensters niet de hele Giro uitrijden, maar het van dag tot dag bekijken om zo fit mogelijk te blijven. Indien dat niet meer lukt dan stappen ze af en gaat de focus naar de Tour.”

Wat zijn de doelen voor de komende dagen in deze Giro?
“Ons hoofddoel is om etappes te winnen met Marianne Vos. Dat is al gelukt, maar we hopen nog 2x dichtbij te komen. Daarna volgen de wat zwaardere ritten en zal het meer voor de klimsters zijn. Hopelijk komt er dan ook ruimte voor vroege vluchten.”

Dit zware programma zorgt er wellicht voor dat je je lichaam continu moet ‘monitoren’. Ben je momenteel streng bezig met voeding en hoe pak je dat aan? Hoe belangrijk is voeding voor jou in het totaalplaatje als wielrenster?
“Wij worden inderdaad goed begeleid door onze ploeg. De verzorgers zorgen ervoor dat er 3x per dag een goede maaltijd beschikbaar is en voor snacks tussendoor. Na de wedstrijd hebben we natuurlijk nog een extra herstelshake en op de fiets eten we veel sportvoeding. Voeding is ontzettend belangrijk voor mij. Als je wilt presteren zul je uiteindelijk genoeg energie tot je moeten nemen. Ik gebruik de Foodcoach app van de Jumbo als richtlijn, deze app is voor iedereen te downloaden in de Appstore of via Google Play.

Hoelang ben je zelf al bezig met de voorbereiding van de Tour? Heb je de ritten al kunnen verkennen en wat je is je eerste indruk van de etappes?
“Reeds in mei hebben we met de ploeg een verkenning gedaan van de etappes. Verder is er in het fysieke plan rekening gehouden met de Tour en nu begint ook het (mentale) klaarmaken voor de ronde. Maar we werken natuurlijk van koers tot koers dus voorheen was ik er ook niet dagelijks mee bezig.”

Deze tour is opnieuw een grote stap om het vrouwenwielrennen naar een gelijkwaardig professioneel niveau te tillen als dat van de mannen. Wat vind je van deze evolutie en wat zou een volgende stap kunnen of moeten zijn?
“Ik ben heel blij met de Tour voor vrouwen. Ik denk alleen dat we op dit moment wel heel hard groeien. Er komen steeds meer koersen maar er zijn niet ineens meer rensters. Ik denk dat er goed moet worden gekeken hoe we alles kunnen inpassen op de kalender. Verder moet de kalender misschien net meer uitbreiden met koersen voor de U23 rensters en jeugdrensters. Daarnaast denk ik dat het waardevol is dat TV-programma’s zoals Vive le Velo & de Avondetappe ook doorgaan wanneer wij rijden. Zo komt er wat meer ruimte vrij om de koers na te bespreken en het ook breder te bespreken, zodat het niet enkel en alleen over de winnares gaat.”

Je contract werd na het NK reeds verlengt tot 2024. Geeft dit nu extra rust voor de Tour en hoe voelt het om bij één van ‘s werelds beste (vrouwen)teams te horen?
“Ik wou zelf ontzettend graag bij de ploeg blijven omdat ik me hier helemaal thuis voel. Ik krijg op alle gebied ondersteuning, wat mij als mens én als renster beter maakt. Daarnaast krijg ik alle support om mijn tijdrit te verbeteren. Het maakt mij super trots om te trainen in de outfit van de ploeg en het geeft altijd wat extra vertrouwen als je weer langer mag blijven.”

Kan je ons nog iets vertellen over je viervoeter? Waar is je hond wanneer je in het buitenland verblijft en is het moeilijk elkaar te missen?
“Mijn hond heet Tommie en is inmiddels alweer 10 jaar oud. Hij is een Friese Stabij. Ik woon samen met mijn vriend en we wonen naast mijn ouders en mijn oma. Als ik niet thuis ben zorgen zij dus voor Tommie. Ik ben een echt familiemens en daarom facetimen we regelmatig. Dan komt Tommie ook vaak even voorbij de camera. Het leukste is wanneer ik thuiskom van de koers en Tommie uit blijdschap gaat blaffen en rondjes gaat rennen. Dan weet hij niet waar die het zoeken moet van geluk, daar moeten we thuis vaak om lachen.”

Tot een jaar geleden had je een populaire vlog op Youtube (Tour de RieRie). Mogen we hier nog een vervolg van verwachten in de toekomst?
“Ik vind het echt heel leuk om te doen, maar mijn focus ligt natuurlijk op het wielrennen. Dus als er tijd is om het te combineren wil ik graag filmpjes maken om met jullie te delen!! Haha!”



De Giro Donne gaat nog door t.e.m. zondag 10 juli.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *